Переробка винограду та виробництво виноматеріалів у 2010 році
(За даними Держкомстату України)
Обсяги переробки підприємствами винограду на виноматеріали у 2010р. склали 417,7 тис.т, що на 3,5 тис.т, або на 0,8% менше, ніж у 2009р.; виноматеріалів вироблено 30,7 млн.дал (на 0,4 млн.дал., або на 1,4% менше).
Динаміка переробки винограду та виробництва виноматеріалів
Обсяги переробки винограду на виноматеріали у 2010р. за регіонами характеризуються такими даними:
|
Фактично перероблено на виноматеріали
|
У тому числі
|
Довідково:
|
всього
|
у % до
загального
підсумку
|
2010р. у % до 2009р.
|
власно-вирощений
|
закуплений
|
Середня ціна закупівлі 1 т, грн.
|
Україна
|
417689,0
|
100,0
|
99,2
|
92044,8
|
309917,8
|
2487,0
|
Автономна Республіка Крим
|
90681,5
|
21,7
|
83,9
|
38965,2
|
38269,3
|
3971,2
|
Закарпатська
|
7815,8
|
1,9
|
166,2
|
644,9
|
7170,9
|
3414,6
|
Миколаївська
|
82456,6
|
19,7
|
223,0
|
4647,7
|
77808,9
|
1652,2
|
Одеська
|
191541,1
|
45,9
|
96,7
|
26486,4
|
165054,7
|
2476,5
|
Херсонська
|
26403,8
|
6,3
|
49,4
|
5034,2
|
21369,6
|
2653,8
|
м.Севастополь
|
18790,2
|
4,5
|
94,7
|
16266,4
|
244,4
|
1162,7
|
У 2010р. збільшили переробку винограду підприємства Миколаївської (на 45,5 тис.т, або у 2,2 раза) та Закарпатської (на 3,1 тис.т, або на 66%) областей. У 2 рази зменшилися обсяги переробки в Херсонській області. На підприємства Одещини припадало 46% загального обсягу переробленого винограду, Автономної Республіки Крим – 22%, Миколаївської області – майже 20%. Лише 22% від загального обсягу переробленого винограду складала власна сировина (у 2009р. – 24%). Найменше використовували власний виноград підприємства Миколаївської (5,6%) та Закарпатської (8,3%) областей.
Середня ціна закупівлі винограду для переробки зросла з 2046 грн. за 1 т у 2009р. до 2487 грн. у 2010р. (на 22%). Це відбулося в першу чергу за рахунок підвищення цін на виноград у Закарпатській – з 1559 до 3415 грн. за 1 т, або у 2,2 раза, в Одеській – з 1725 до 2477 грн., або на 44%, Херсонській областях – з 1908 до 2654 грн., або на 39%. Підвищення ціни спостерігалося в усіх регіонах.
Переробка винограду на виноматеріали за сортами характеризується такими даними:
Найменування сортів винограду
|
Фактично перероблено на виноматеріали, т
|
Середня масова концентрація цукрів,г/дм3
|
2010р.
|
у % до загального підсумку
|
2010р. у % до 2009р.
|
2010р.
|
2009р.
|
Аліготе
|
48470,0
|
11,6
|
88,0
|
179,1
|
181,9
|
Бастардо магарацький
|
6183,8
|
1,5
|
79,5
|
200,7
|
197,4
|
Каберне Совіньйон
|
26315,4
|
6,3
|
83,3
|
196,3
|
194,0
|
Кокур білий
|
5481,9
|
1,3
|
91,0
|
204,1
|
200,3
|
Мерло
|
8444,3
|
2,0
|
75,1
|
189,6
|
189,8
|
Мускат (білий, рожевий,Оттонель і т.і.)
|
24229,8
|
5,8
|
107,0
|
188,5
|
190,3
|
Одеський чорний
|
8163,6
|
2,0
|
106,0
|
184,8
|
193,0
|
Піно (білий, чорний,сірий)
|
9414,9
|
2,3
|
90,9
|
184,3
|
181,1
|
Рислінг
|
14952,8
|
3,6
|
84,2
|
179,9
|
181,8
|
Ркацителі
|
45021,5
|
10,8
|
80,3
|
181,7
|
186,4
|
Сапераві північний
|
10523,6
|
2,5
|
116,5
|
189,1
|
197,0
|
Совіньон
|
17736,9
|
4,2
|
65,2
|
178,5
|
183,4
|
Сухоліманський
|
9012,6
|
2,2
|
116,6
|
176,0
|
178,7
|
Трамінер рожевий
|
4686,9
|
1,1
|
90,7
|
180,9
|
185,0
|
Фетяска
|
5537,1
|
1,3
|
66,1
|
179,1
|
173,7
|
Шардоне
|
20402,7
|
4,9
|
87,4
|
177,6
|
182,9
|
Інші
|
153111,2
|
36,6
|
134,1
|
175,6
|
180,4
|
Найбільш поширеними сортами винограду для переробки є "Аліготе" та "Ркацителі" – відповідно 11,6 і 10,8% у загальному обсязі переробленого винограду.
У 2010р. порівняно з попереднім роком середня масова концентрація цукрів у винограді знизилася зі 184,8 до 180,9 г/дм3 (на 2%).
Виробництво виноматеріалів за регіонами характеризується такими даними:
(тис. дал)
|
Фактично вироблено виноматеріалів
|
У тому числі
|
2010р
|
у % до
загаль-
ного
підсумку
|
2010р.
у % до
2009р.
|
шампан-
ські та
ігристі
|
коньячні
|
для випуску вин та
закладки на
витримку
|
столові
|
кріплені
|
Україна
|
30674,6
|
100,0
|
98,6
|
5046,7
|
1513,8
|
14673,8
|
і6608,3
|
Автономна Республіка Крим
|
7649,9
|
24,9
|
86,3
|
640,2
|
702,1
|
1761,7
|
4487,6
|
Закарпатська
|
197,3
|
0,6
|
17,0
|
—
|
—
|
137,3
|
60,0
|
Миколаївська
|
6030,0
|
19,7
|
231,9
|
886,9
|
15,7
|
4748,1
|
310,9
|
Одеська
|
13496,3
|
44,0
|
98,0
|
2420,3
|
274,1
|
6541,4
|
1618,8
|
Херсонська
|
1825,0
|
6,0
|
53,1
|
408,7
|
520,8
|
823,0
|
11,1
|
м.Севастополь
|
1476,1
|
4,8
|
115,5
|
690,6
|
1.1
|
662,3
|
119,9
|
Загальний випуск виноматеріалів порівняно з 2009р. збільшили підприємства Миколаївської області – на 3,4 млн.дал (в 2,3 раза) та м.Севастополя – на 198,1 тис.дал (на 16%). У 2010р. вироблено виноматеріалів для випуску вин 20,4 млн.дал (105% минулорічного), для закладки на витримку – 905,2 тис.дал (122%). У груповому асортименті виноматеріалів сировини для закладки на витримку та випуску столових вин виготовлено на 2,6 млн.дал, або на 21% більше ніж у 2009р., інших видів виноматеріалів – на 1,6 млн.дал, або в 2,2 раза більше; шампанських та ігристих виготовлено на 2,1 млн.дал, або на 30% менше, для закладки на витримку та випуску кріплених вин – на 1,4 млн.дал, або на 18%, коньячних – на 1,0 млн.дал, або на 40% менше.
У загальному виробництві виноматеріалів зросла питома вага для закладки на витримку та випуску столових вин – з 39% у 2009р. до 48% у 2010р., інших видів виноматеріалів – з 4,1 до 9,2%; скоротилася – шампанських та ігристих – з 23 до 16,5%, для закладки на витримку та випуску кріплених вин – з 26 до 21,5%, коньячних – з 8 до 5%.
Для закріплення виноматеріалів було використано 0,8 млн.дал спирту–ректифікату, що на 28% менше, ніж у 2009р.
|